In de elektronica vindt het tampongalvaniseerproces toepassing op printplaten: het vergulden van contactpunten, repareren van sporen en aanbrengen van tin/lood-soldeer. In de elektrotechnische industrie is de toepassing bekend op elektromotoren en generatoren met name het aanbrengen van achtereenvolgens goud -rhodium - goud lagen op de collector. Laagdikten per laag van circa 3 Ám. Dit heeft een lage overgangsweerstand en hoge slijtbestendigheid van de collector tot gevolg, waardoor de levensduur vaak verdubbeld wordt. Een andere toepassing is die op rails: het verzilveren van de aansluitpunten. 

Bij spuitgietmatrijzen voor kunststoffen vindt het tampongalvaniseren toepassing in het opvullen van beschadigingen en het tegengaan van corrosie op het produktvlak en/of deelvlak;
Deze reparatie kan vaak zonder demontage van de matrijs van de pers worden uitgevoerd. Het aanbrengen van een goudlaag in het produktvlak, ten einde de lossing te verbeteren en voor corrosiebescherming bij PVC-verwerking.


Bij reparatie van versleten of foutief bewerkte onderdelen. Toepassing van tampongalvaniseren in lagerpassingen van de krukas (zadels en kappen). Hierin worden de lagerschalen aangebracht, welke een voorspanning moeten hebben ten opzichte van kap en zadel om in gemonteerde toestand voldoende raakvlak te hebben. Wanneer deze voorspanning niet meer aanwezig is, wordt plaatselijk in zadel of kap of op de schaal koper aangebracht. Eveneens in motorblokken: de correctie van passingen voor cilindervoeringen en aan de cilindervoeringen zelf, maatcorrectie ten gevolge van slijtage of foutieve bewerking. Tevens kunnen diverse onderdelen in tandwielkasten, brandstofpompen en dergelijke worden bewerkt. Veel van deze onderdelen kunnen vanwege de hoge maatnauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van tampongalvaniseren direct aan de maat gebracht worden, dus zonder dat nabewerking nodig is, wat enorme kostenbesparingen geeft. 

Voor de corrosiebescherming wordt in de luchtvaart cadmium en in de industrie zink toegepast. Indien naast corrosiebescherming ook slijtbestendigheid wordt verlangd, wordt nikkel-wolfraam toegepast. Tegen chemische aantasting biedt goud een goede bescherming. 
De tin-indiumlegering biedt een zeer goede corrosiebescherming tegen zeewater. Toepassingen zijn onder andere te vinden in de offshore en petrochemische industrie.

Spot Plating / S. van Wurtemberglaan 57 / 5616 BN Eindhoven / 06 25093057 / info@spotplating.nl